Skip to content

Barns identitet

Panel

Emad Al Abdallah

Psykolog, barns författare med former av psykologiskt stöd

Douaa Al Abdullah

Boggare, och specialist i lärmiljöer    

Panel moderator:

Nour Abdulsalam

Det finns en kinesisk ordspråk som säger: ”Ingen skatt kan överleva genom tre generationer”. Gäller detta ordspråk även för invandrarnas kultur också?..Hur kan barnen som har invandrarbakgrund bevara sin ursprungliga identitet, och hur påverkas denna av flytten när möjligheten att åka till hemlandet och träffa släktingar inte finns längre för många?

Att invandra till ett nytt land är fullt av nya utmaningar för alla familjens medlemmar, från den yngsta till den äldsta då det krävs att omforma sina liv. Bakom sig de lämnat  detaljer av ett välkänt förflutet, för att upptäcka en ny framtid där de måste anpassa sig vid med de möjligheter som finns. Flytten påverkar alla, speciellt de minderåriga barnen. Detta med tanken på att barnets första steg är att bilda sin identitet vilket anses vara en kritisk situation i sig. 

Härifrån börjar den interna konflikten, härifrån börjar resan med att hitta sig själv, härifrån börjar frågan…..Vem är jag?

Enligt en kanadensisk studie på ungdomar, inträffar konflikten mellan de två kulturerna som barnen till invandrare bär på, när den kultur de lever i krockar med föräldrarnas kultur och här uppstår konflikter mellan föräldrarna och ungdomarna. Mitt i identitets kampen som många av invandrarnas ungdomar går igenom, står denna generation förvirrad mellan vad som är rätt och vad som är fel och som egentligen ska vara en självklarhet att dessa värden och traditioner ska tas från föräldrarnas kultur.

Dessutom finns det en särskild typ av socialt tryck som utövas på barnet speciellt i skolan för att bevisa att de är ”europeer”, vilket får dessa barn att inte vara sig själva genom att överdriva med att visa upp deras västerländska identitet och försöka gömma sina ursprungliga identitet.

Vi diskuterade de följande frågeställningar

 

  • Vad innebär ordet identitet? Vad är dess faktor? Är identiteten varierande eller stabil?
  • Hur skapas identitet och hur ändras?
  • Barnen i skolan går igenom konflikten på ett komplicerat sätt….invandrar barnet går igenom psykologisk kamp för att konfrontera mobbning, hur kan jag skydda mitt barn från denna mobbning?
  • Kan konflikten mellan föräldrarna i vissa fall försämra situationen hemma så att det känns som en “krigszon”?

Corona och vaccin

Coronavaccinet, dagens populära och aktuella diskussion. I en internationell satsning för att ta fram ett effektivt vaccin mot Coronaviruset, behöver vi hantera den enorma mängden av information som är en blandning av motsägelser och rykten samt fakta.
Läs Mer

Social och barn omhändertagen

Alla barn har rätt till samma rättigheter…Alla barn har rätt till säkerhet…Alla barn har rätt till trygghet, omsorg och trivsel. Att växa upp och skyddas i ett hälsosamt miljö långt bort från all slags våld.
Läs Mer

Entreprenörskap och arbetsmarknad

Arbetet är allas besatthet! Det är en nödvändighet att kunna försörja sig för ett bra liv. Självförverkligande är en viktig faktor för att bygga en individs personlighet och därmed bygga samhället.
Läs Mer

Svensk hälso- och sjukvårdssystemet

Hälso- och sjukvårdssystemet i Sverige skiljer sig från andra länder när det gäller organisation och kapacitet. Det finns också flera medicinska verksamheter som tillsammans utgör detta hälsosystem.
Läs Mer

Jobbs ansvar- arbetsförmedling eller rekryteringsföretag

Jobbet är en del av självuppskattning som gör det möjligt för varje individ att bygga upp sin personlighet samt bidra till att bygga upp samhället. Integration är nyckeln för en lyckad inkludering i det svenska samhället och arbetet är en viktig faktor i integrationsprocessen.
Läs Mer

Fredliga samexistensen är en mänsklig rättighet

Fredliga samexistensen inom ramen för mänskliga, moraliska och sociala normer är en mänsklig rättighet och den är vårt gemensamma ansvar i samhället och börjar i individnivån, från oss själva!.
Läs Mer

Aktivt medborgarskap

issa kom för ett bättre liv, för en säkrare framtid ….för famil­jeå­ter­för­e­ning…för kärlek … och andra kom för kort tillfällig stabilitet innan de återvände till en plats som de kanske anser bättre! Oavsett orsaker som gör invandring till en lösning
Läs Mer

Corona mellan sanning och myter

Coronaviruset, eller Covid -19 … när vi hör namnet på viruset dyker flera frågor och funderingar upp… statens roll är att komma ut med medicinska rekommendationer, och satsa med studier samt undersökningar kring viruset, frågan är om det är en risk staten tar eller om det är en plan som är tydlig ?
Läs Mer
Dela på:

Donera

Ni kan donera via Swish eller banköverföring

1- Via Swish

Ni kan donera via Swish nummer:

1233213543

1- Via Bank

Clearingnummer:
8327-9
Kontonummer:
693 903 473-9
IBAN:
SE80 8000 0832 7969 3903 4739
BIC (8 tecken):
SWEDSESS
BIC (11 tecken):
SWEDSESSXXX