Skip to content

Från Nyanländ till Nyförebild- 2019

”Från nyanländ till Nyförebild” gick av stapeln på Nordiska museet den 4:e maj 2019, kl 14.00 – 16.00. 14 fantastiska nya svenskar (nyanlända) från olika branscher prisades som förebilder. De delade med sig av sina framgångshistorier. Utöver prisutdelning och framgångshistorier innehöll programmet berättelser från andra “Nyförebilder”, musik, fika och mingel. Evenemanget spelades in och delades i sociala medier.

Projektidé

Bakgrunden till evenemanget är att flera medier (och partier) på senare tid har lyft fram många negativa bilder av nyanlända. Vi upplever också att delar av samhället har dragit sig tillbaka och stängt dörren framför ansiktet på nyanlända. Men många andra försöker hitta nya sätt att utveckla integrationen mellan svenskarna och nysvenskarna. Därav föddes idén till detta evenemang. Vi ville sprida positiva bilder av nyanlända och hur de bidrar till att stärka det svenska samhället. Från “Nyanländ till Nyförebild” erbjuder en möjlighet att möta nyanlända som på kort tid nått framgång i det svenska samhället och höra deras berättelse hur de lyckades.

Projektmål

Projektets mål var att ge politiker, journalister och allmänheten ny kunskap om hur de kan stödja invandrare i att lyckas i det svenska samhället och vad som bidrar till framgång i inkluderingsprocessen. Dessutom var målet att inspirera de nya förebilderna och andra nyanlända som också vill lyckas och bidra till bättre integration i samhället.

Metod - genomförande

Urvalsprocess, sju Nyförebilder valdes ut från mer än 250 ansökningar. Projektgruppen tog först fram kriterier och gjorde utifrån dessa kriterier ett urval av de över 250 ansökningarna som inkommit.

Villkoren för alla Nyförebilder är:

Projektet planerade och genomförde ett event på Nordiska museet 2019-05-04. Pristagarna  fick priser och intyg som tack för deras bidrag till samhället. Evenemanget var sponsrad av Nordiska museet, ABF Botkyrka-Salem, Upplands Tolkservice AB, Q-search Talentia och Upplands Väsby kommun.

Resultat

Efter 7 månader av projektarbete presenterades 15 nya förebilder från 7 olika branscher inom: Jobb, konst, litteratur, studie, media & press, civilsamhället, och idrott. Förebilderna är från 8 olika län i Sverige: Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Skåne län, Västra Götalands län, Östergötlands län, Kronobergs län och Örebro län. Utöver de 150 personer som deltog i eventet. Delades information om pristagarna på sociala medier och de viktigaste arabisktalande webbsidorna i Sverige talade om projektet bl.a. Alkompis, Aktar, Sveriges radio på arabiska och Svea Post.

Vi jobbade främst med:

Dela på:

Donera

Ni kan donera via Swish eller banköverföring

1- Via Swish

Ni kan donera via Swish nummer:

1233213543

1- Via Bank

Clearingnummer:
8327-9
Kontonummer:
693 903 473-9
IBAN:
SE80 8000 0832 7969 3903 4739
BIC (8 tecken):
SWEDSESS
BIC (11 tecken):
SWEDSESSXXX