Skip to content

Inkluderings hus – vi bjuder in till dialog- 2019

Projektidé

Vi vill, med vårt projekt, ge nyanlända en grundinformation som gör att de på ett bättre, snabbare och tryggare sätt kan integreras och etableras i samhället. Samla nyanlända kvinnor och män som har uppehållstillstånd och skapa förutsättningar så att de kan snabbt etablera sig i samhället genom studier och arbete. Vi lägger stor vikt vid att inkludera, informera och stötta kvinnor i synnerhet.

Projektmål

Mål för projektet var att skapa en mötesplats för språkutveckling och kunskapsutveckling genom effektiva metoder för att mobilisera nyanlända. Projektet “Jämställdhet och helhetssyn på tillvaron”integreras i folkbildnings insatsen. Mål att mobilisera nyanlända så de kan ta del av samhällets inkluderingsinsatser. Genom språkutveckling och kunskapsutveckling utvecklas till trygga, starka och medvetna individer.

Metod - genomförande

Vi skapar en fysisk mötesplats för dialog och samtal mellan etablerade och nyanlända. Genom att ordna olika aktiviteter och använda olika pedagogiska metoder tydliggjorde vi möjligheterna som finns på den svenska arbetsmarknaden. En framgångsfaktor är att även jobba individuellt med tolk parallellt med grupp.
Folkbildning. Mötesplats för nyanlända och svenskar att tillsammans utveckla sitt språk (språkträning) och kunskap om samhället (folkbildning). Där etablerade svenskar få lära känna nyanlända på ett nytt och positivt sätt.

Modular i projektet:

Målgrupp utrikesfödda nyanlända över 20 år som är folkbokförda i Stockholm län.

Aktiviteter för kvinnor

1- Ledarskap och ökad självkänsla
2- Zumba och syftet är att de får rensa ut stress och onödig ansträngning och känna sig friska och starka.

Aktiviteter för alla deltagare

1- Arbetsmarknad
2- Samhällskunskap
3- Bostad

Samarbete med Sustainable foundation, volontärer, Väsbyhem och Upplands Väsby kommun.

Resultat

Vi ordnade 6 workshopen för ledarskap vilka syftar direkt till att stödja nyanlända kvinnor för att stärka deras roll i det svenska samhället genom att ge de möjligheter att visa sina färdigheter och de är kunniga och kan bidra i samhället lika mycket som andra individer. Syftet med zumba aktiviteten är att rensa ut stress och onödig ansträngning så att kvinnor känner sig friska och starka.
Vi ordnade 6 föreläsningar och workshopar för kunskap om arbetsmarknaden Vi ordnar 2 workshopar om bostad för att få information om hur man ska stå i kö för att få en bostad. Hyresgästen rättigheter och skyldigheter och möjlighet för deltagarna att få svar på deras frågor och funderingar. Vi arrangerade 2 kulturfikaträffar mellan nya och etablerade svenskar.

I projektet jobbade vi mot

Dela på:

Donera

Ni kan donera via Swish eller banköverföring

1- Via Swish

Ni kan donera via Swish nummer:

1233213543

1- Via Bank

Clearingnummer:
8327-9
Kontonummer:
693 903 473-9
IBAN:
SE80 8000 0832 7969 3903 4739
BIC (8 tecken):
SWEDSESS
BIC (11 tecken):
SWEDSESSXXX